Életet mentett a nemesvitai sportegyesület alelnöke. Hasznosította az MLSZ életmentő képzésén tanultakat!

2018. július. 27., 20:41   |    

Életet mentett a nemesvitai sportegyesület alelnöke. Hasznosította az MLSZ életmentő képzésén tanultakat!

Életet mentett a nemesvitai sportegyesület alelnöke

Hasznosította az MLSZ Veszprém Megyei Igazgatósága által szervezett életmentő képzésen tanultakat.

Az MLSZ által pályázati úton biztosított életmentő készüléket most nem kellett használni.

Amint azt a veol.hu megtudta, Töreky Ferenc a napokban újra élesztette egyik ismerősét lelki jelenlétének és felkészültségének is köszönhetően. Ferenc a nemesvitai sportegyesület alelnöke. Az egyesület a közelmúltban pályázati támogatással egy defibrillátort nyert, Gál Attila falugondnok mellett ő is megtanulta a szerkezet használatát. Munkahelyén, egy környezetvédelemmel, mélyépítéssel foglalkozó cégnél középvezetőként ugyancsak részt vett hasonló képzésen, miután tapasztalata, hogy ilyen esetben sokan milyen tehetetlenek, sőt, ő maga sem tud mit tenni.

A múlt hét egyik estjén aztán Ferencék a lakóközösség tagjaival összegyűltek a társasház mellett pár órára, beszélgetni. Az egyik 56 éves lakótárs hirtelen rosszul lett. Horkantott egyet, néhányan azt hitték, elbóbiskolt. De Feri tudta, hogy ez a szívmegállás jele is lehet. Tudta, mit kell tennie. Molnárné Marika segítségével a földre fektette a férfit, hogy kemény helyen feküdjön és megkezdhesse az újra élesztését. A jelen levők közül legtöbben bepánikoltak, ő udvariasan elküldött a közelből mindenkit és hátra hajtotta a férfi fejét. Nézte, hogy van- e pulzusa, a fejéhez hajolva figyelte, hogy emelkedik-e a mellkasa. Úgy látta, hogy nincsenek életjelei, elkezdte hát a mellkas kompressziót. Teljesen higgadtan, nyugodtan. Harminc nyomást követően újra figyelte a mellkast, és folytatta a kompressziót.

– Öt-hat centi mélyre be kell nyomni a mellkast, azt több percen át kellett végeznem, mire úgy tűnt, hogy van pulzus. De nem voltam biztos benne, és tudtam, hogy nem lehet abbahagyni a kompressziót. Ha sikerül az újra élesztés, jó eséllyel maradandó károsodás nélkül túléli a beteg a rosszullétet. Közben valaki hívta a mentőt, amíg az odaért, egészen addig folytattam a kompressziót. Aztán ők szakszerűen ellátták a beteget – mondja Töreky Ferenc, akiben csak másnap tudatosult, hogy megmentette valakinek az életét. A lakótárs azóta jól van, hálásan köszönte meg az életmentést.

– Állampolgári kötelességünk, hogy segítsünk, ha valaki rosszul van. Mégis sokan leblokkolnak, pánikba esnek, nem tesznek semmit – teszi hozzá Ferenc, aki reméli, hogy nyilvánosságra hozva a történteket példát mutat másoknak.

 

Forrás: https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/eletet-mentett-a-nemesvitai-sportegyesulet-alelnoke-2378631/


További hírek

Általános
Torna-győztes a VFC USE Lány U15-ös csapata

2020-02-16 08:50:24

Torna-győztes a VFC USE Lány U15-ös csapata

Veszprém Megyei Futsal tornasorozatot az U15-ös lányoknál harmadszor is bajnok a Donát Máté vezette VFC USE

Általános
Műfüves pálya Sümegprágán

2019-09-18 18:20:51

Műfüves pálya Sümegprágán

Szponzorok