Tudnivalók a nyári átigazolási időszakkal kapcsolatban

2019. június. 28., 23:57   |    

Tudnivalók a nyári átigazolási időszakkal kapcsolatban

Tudnivalók a nyári átigazolási időszakkal kapcsolatban

A hamarosan megkezdődő átigazolási időszakra tekintettel az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:

Kérjük, hogy alaposan tanulmányozzák át az MLSZ elnöksége által elfogadott Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzatot, valamint a Versenyszabályzatot!

 

Továbbra is érvényes, hogy a nyári átigazolási időszakban –a 2000-ben vagy később született labdarúgó átigazolásakor– az átvevő sportszervezet működési költségtérítést fizet az átadó sportszervezetnek. E nélkül az átigazolás nem hajtható végre!

 

Az 1999-ben vagy korábban született labdarúgó átigazolásakor nem kell működési költségtérítést fizetni.

 

A nyári átigazolási időszak amatőr labdarúgó esetén: július 1-jétől szeptember 30-án éjfélig tart, amely több időszakra osztható:

 

Július 20-ig: a felnőtt labdarúgó az átadó sportszervezet hozzájárulása nélkül is átigazolhat

Július: az utánpótláskorú labdarúgó az átadó sportszervezet hozzájárulása nélkül is átigazolhat

Július 21-től: a felnőtt labdarúgó csak az átadó sportszervezet hozzájárulásával igazolhat át

Augusztus: a labdarúgó csak az átadó sportszervezet hozzájárulásával igazolhat át

Szeptember: a labdarúgó csak oktatási intézmény váltásakor igazolhat át

 

Hivatásos labdarúgó esetén: június 15-étől augusztus 31-én éjfélig tart.

 

A korábbiaknak megfelelően az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:

1999-ben vagy korábban született labdarúgó esetén

a)   július 20-ig a korábbi gyakorlatnak megfelelően zajlik az átigazolás (szükséges: átigazoló lap + okirat másolat)

b)   július 21-től csak az átadó sportszervezet hozzájárulásával lehetséges átigazolás (szükséges: átigazoló lap az átadó sportszervezet aláírásával + okirat másolat) 

c)   szeptemberben csak oktatási intézmény váltásakor lehetséges átigazolás (szükséges: átigazoló lap + okirat másolatok) 

 

2000-ben vagy később született labdarúgó esetén a Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat 18., 19. valamint 20. oldalán található szabályozás megköveteli az érintett sportszervezetek és ügyintézők felelős gondolkodását és körültekintő eljárását az átigazolás során.

Fő szabályként az átvevő sportszervezet működési költségtérítést fizet az átadó sportszervezetnek. A működési költségtérítés mértékét alapvetően az határozza meg, hogy a labdarúgónak az átadó sportszervezetnél hány évig volt érvényes versenyengedélye. A Veszprém megyében működő sportszervezetek többsége esetén a működési költségtérítés egy évre jutó összege 1000,- Ft-tól 20.000,- Ft-ig terjedhet. Az egy évre jutó pontos összeg a két sportszervezet megállapodásán múlik.

 

Speciális szabályok:

-       Nem fizetendő utánpótlás működési költségtérítés az átadó sportszervezet részére, ha az átadó sportszervezet megszűnt, vagy a labdarúgó az elmúlt 2 évben egyetlen sportszervezet labdarúgó csapatában sem lépett pályára.

-       Amennyiben egy klubot váltó játékos egy éven belül újra átigazol, (tél-nyár-tél, nyár-télnyár) úgy az új sportszervezet az előírt éves utánpótlás működési költségtérítés mellett, az átadó sportszervezet ezt megelőző, ténylegesen kifizetett, számlával igazolható utánpótlás működési költségtérítését is köteles megfizetni az átadó sportszervezetnek. Ezen számlán szereplő összegtől a két sportszervezet közös megállapodás alapján eltérhet úgy, hogy a számlán feltüntetett működési költségtérítési összegek minimum 10%-a minden esetben kötelezően fizetendő.

-       Abban az esetben, ha a klubot váltó játékos egy éven belül újra átigazol (tél-nyár-tél, nyár-tél-nyár) és a legutolsó átigazolása magasabb osztályba történik, úgy az új sportszervezet az előírt éves utánpótlás működési költségtérítés mellett (melyet megfizet az átadónak), a két legmagasabb besorolású sportszervezet között fizetendő teljes (100 %) összeget köteles átutalni az MLSZ bankszámlájára.

-       Utánpótlás labdarúgó átigazolása esetén a 12 év alatti időszakra (ideértve az U12-es korosztályból adott bajnoki idényben kiöregedő amatőr labdarúgót is) a táblázatban szereplő összeg 50%-a fizetendő.

-       A Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzatban található –a működési költségtérítés éves összegét tartalmazó– táblázathoz fontos ismerni, hogy mely sportszervezetek tartoznak az Akadémiák, és mely sportszervezetek tartoznak a Bozsik központok sorába. Ezen sportszervezetek listája megtalálható az MLSZ Veszprém Megyei Igazgatósága honlapján.

 

2000-ben vagy később született labdarúgó esetén az átigazolás menete:

1.   A két sportszervezet megállapodik a működési költségtérítés összegéről.

2.   Ha nincs megállapodás, akkor a maximális összeg az érvényes.

3.   Az átadó sportszervezet a működési költségtérítésről átutalásos számlát állít ki az átvevő sportszervezet részére. A számlán szerepel a labdarúgó neve és azonosító száma.

4.   Az átvevő sportszervezet az átadó sportszervezetnek átutalja a számlán szereplő összeget. A közleményben szerepel a labdarúgó neve és azonosító száma.

5.   Az átvevő sportszervezet ügyintézője a teljes és hiánytalan átigazolási dokumentációt feltölti az IFA-rendszerbe.

 

2000-ben vagy később született labdarúgó esetén

a)   júliusban nem szükséges, de ajánlott a két sportszervezet megállapodása (szükséges: átigazoló lap + okirat másolat + számla másolat + átutalási bizonylat másolata + esetleg megállapodás)  

b)   augusztusban csak az átadó sportszervezet hozzájárulásával lehetséges átigazolás (szükséges: átigazoló lap + okirat másolat + számla másolat + átutalási bizonylat másolata + megállapodás)

c)   szeptemberben csak oktatási intézmény váltásakor lehetséges átigazolás (szükséges: átigazoló lap + okirat másolatok + számla másolat + átutalási bizonylat másolata + esetleg megállapodás)

 

Az átigazolási kérelemhez az IFA-rendszerbe kell feltölteni a felsorolt dokumentumokat.

Okiratként az alábbi dokumentumok szükségesek:

-       érvényes személyi igazolvány vagy születési anyakönyvi kivonat vagy útlevél másolata

-       oktatási intézmény váltásakor bizonyítvány, iskolalátogatási igazolás és lakcímkártya másolata

 

- A megyei I., II. és III. osztályú, valamint a tartalék férfi felnőtt nagypályás csapatokban szereplő játékosoknak D jelű versenyengedélyt kell kiváltani.

- A 2001. január 1. és a 2007. december 31. között született labdarúgóknak I jelű versenyengedélyt kell kiváltani.

- A 2001. január 1. és utána született férfi ifjúsági és fiú serdülő labdarúgó a versenykiírásban előírtak szerint és a versenyengedély díj befizetése után a versenyrendszer bármely felnőtt bajnoki osztályában, illetve felnőtt kupamérkőzésén szerepelhet.

 

- Csak a 2014-ben vagy korábban született labdarúgók igazolhatók le.

 

- Egy labdarúgó a bajnoki év időtartama alatt legfeljebb három alkalommal igazolhat át, és két sportszervezetben léphet pályára hivatalos mérkőzésen.

 

Ha az átadó sportszervezet nem együttműködő az átigazolási folyamatban, azt az átvevő sportszervezet a határidő lejárta előtt jelezze felénk!

 

Kérem, vegyék figyelembe, hogy az Igazgatóság dolgozói az egyesületekért, de nem az egyesületek helyett dolgoznak!

 

 

                                                                                                             


További hírek

Bajnokság
Hozzák a kötelezőt?

2024-05-17 08:33:03

Hozzák a kötelezőt?

Izgalmas végjáték, a listavezető Balatonalmádi Gyulafirátótra, a második Fűzfő Szentantalfára látogat, az Úrkút a Pét, a Pápa pedig a Magyarpolány gárdáját fogadja a Vehir.hu vármegyei első osztályú labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulójában.

Bajnokság
Az elődöntő következik a Veszprém vármegyei labdarúgókupában

2024-05-15 14:26:17

Az elődöntő következik a Veszprém vármegyei labdarúgókupában

A Perutz FC a Péti MTE csapatát, a Balatonalmádi SE az Úrkút SK látja vendégül szerdán délután. A párharcok egy meccsen dőlnek el, a győztesek a hagyományoknak megfelelően Ajkán vívják majd egymás ellen a finálét.

Bajnokság
Ősi nyerte a rangadót

2024-05-14 14:27:15

Ősi nyerte a rangadót

A Corecomm SI vármegyei másodosztályú bajnokság 23. fordulójának játéknapján, mondhatni papírforma eredmények születettek. Az Öskü szabadnapos volt.

Bajnokság
Kikapott az Úrkút, hatot vágott a Perutz

2024-05-13 08:54:17

Kikapott az Úrkút, hatot vágott a Perutz

Vehir.hu Veszprém vármegyei élvonal 28. fordulójában magabiztosan nyert a Pápa, az Úrkútnak azonban nem sikerült a pontszerzés Tihanyban. Gólzápor Szentantalfán hét gólt láthatott a hazai publikum.

Szponzorok