Az MLSZ az amatőr sportolók biztonságáért

2018. február. 11., 13:31   |    

Az MLSZ az amatőr sportolók biztonságáért

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség számára kiemelten fontos a játékosok egészsége és biztonsága, ezért defibrillátorokat ajánl fel az alsóbb osztályú és amatőrcsapatok számára.

 

Az elmúlt napokban az egész ország szorított egy fiatal dabasi labdarúgó életéért, aki mérkőzés közben váratlanul rosszul lett, majd összeesett a pálya szélén. Az eset kapcsán Dr. Szelid Zsolt kardiológus, az UEFA és az MLSZ Orvosi Biztosságának tagja tájékoztatta az mlsz.hu szerkesztőségét:

- A mostanihoz hasonló súlyos esetekből mindig tanulnunk kell. A sportoló egy igen ritka, életveszélyes szívkoszorúér fejlődési rendellenességben szenvedett. Az ilyen típusú rendellenességeket egy rutin sportorvosi-vizsgálat során nem lehet hatékonyan kiszűrni. A Magyar Labdarúgó Szövetség Orvosi Bizottságának azonban kötelessége átnézni a sportoló fiatalember korábbi leleteit, a pálya melletti ellátás körülményeit és az eredményeket jelenteni a Nemzetközi Szövetség (FIFA) Hirtelen Szívhalál Regisztere számára - fogalmazott Szelid Zsolt.

A tragédiák megelőzése mellett, a súlyos esetek megfelelő ellátására az MLSZ a közeljövőben életmentő defibrillátorokat szerez be és ajánl fel (mindössze 10% önerő mellett) nagy számban az alsóbb osztályú, valamint az amatőrklubok számára is. Ezek a készülékek a tragédia első perceiben tudnak hatékonyan segíteni a beteg megfelelő keringésének visszaállításával. Az MLSZ elkötelezett abban, hogy a legnépszerűbb sportot valamennyien biztonságosan játszhassuk, és ha szükséges, a helyszínen legyen megfelelő segítség. A sportolás biztonságát azonban jelenleg a rendszeres sportorvosi szűrővizsgálat biztosíthatja hazánkban.

 Fotó: (illusztráció: healthcentral.com)


További hírek

Közérdekű
Gyász - Elhunyt Lesz Ferenc

2020-04-28 14:09:15

Gyász - Elhunyt Lesz Ferenc

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Életének 78. évében elhunyt Lesz Ferenc, a Badacsonytomaji SE elnöke, vezetője, mondhatni, a település labdarúgásának mindenese, a helyi sportélet motorja.1999-ben a Veszprém Megyei Labdarúgó Szövetség Ellenőrző Bizottságának elnöke. Emlékét megőrizzük!

Szponzorok